Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Otthonainkban is felvehetjük a harcot a szúnyogok ellen2020.07.24.

Az elmúlt hónapokban számos alkalommal végeztek a GYŐR-SZOL Zrt. megbízásából biológiai és kémiai szúnyoggyérítést a város területén.

A biológiai szúnyoglárva-gyérítés megelőző tevékenység, melynek során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe, hogy az ott található, még fejlődésben lévő lárvákat elpusztítsa. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Rendszeres és következetes alkalmazásával 3 év alatt elérhető, hogy a szúnyogok háromnegyede már ki sem kel. Ezt az eljárást idén már több esetben alkalmazta a GYŐR-SZOL Zrt.

Mivel a biológiai gyérítés sajátossága, hogy teljes hatékonyságát csak több éves alkalmazásával éri el, szükséges az eljárást földi kémiai gyérítéssel kiegészíteni, ami a már kifejlett, repülő szúnyogok irtására szolgál. Az intenzív földi kémiai gyérítésre azért van szükség, mert az európai közegészségügyi hatóságok korlátozása miatt a légi kémiai szúnyogirtás lehetősége az idei évtől megszűnt. A korábban engedélyezett kémiai készítmények engedélye lejárt, s azokat légi szúnyogirtásra már nem lehet alkalmazni. Az európai népegészségüggyel foglalkozó hatóságok által újonnan engedélyezett készítmények – bár a korábbival azonos hatóanyagokat tartalmaznak – már csak földi eljárással használhatóak. A földi kémiai gyérítéssel a szolgáltató igyekszik megakadályozni a szúnyogok robbanásszerű elszaporodását, azt hogy zavaró mennyigében jelenjenek meg a lakókörnyezetben. Az erre a célra alkalmazott szer rendelkezik az egészségügyi hatóságok engedélyével, az alkalmazott koncentrációban sem emberre, sem a ház körül élő állatokra nem ártalmas.

A GYŐR-SZOL Zrt. minden rendelkezésére álló – biológiai és kémiai - eszközzel igyekszik felvenni a harcot a szúnyogok ellen, ám a vérszívók elleni küzdelem sikeréhez a lakosság is nagy mértékben hozzájárulhat. Mivel a házak közötti területre, a lakóingatlanokhoz tartozó kertekbe közvetlenül nem juthatnak el a szolgáltató járművei, fontos, hogy a magánszemélyek otthonaikban és közvetlen környezetükben megszüntessék azokat a vízgyűjtőket, amelyek a vérszívók szaporodását segítik. Hihetetlennek tűnhet, de a nyári melegben néhány deciliter vízben is kifejlődhet több száz szúnyog. Így bármilyen edény, eszköz – virágcseréptől az öntözőkannán keresztül az esővízgyűjtőig – tenyészőhellyé válhat, melyben a víz hosszabb ideig megáll.

Mit tehetünk otthonunkban?


A kis vízfelületeken fejlődő vérszívók elleni hatékony védekezés érdekében szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik! Ehhez elég néhány egyszerű lépést tennie.

- Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. úgy fordítsa, tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
- Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
- Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót, stb. fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
- Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
- A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát, stb. olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
- Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
- Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot, stb. melyben a víz összegyűlhet.

A szolgáltató kéri és köszöni a győriek együttműködését a szúnyogok elleni hatékony védekezésben. Közös erővel - a biológiai és kémiai gyérítéssel valamint az otthonainkban keletkező vízgyűjtők megszüntetésével – elérhetjük, hogy a városban élők és az ide látogatók a szabadban is nyugodt körülmények között tölthessék idejüket, élvezhessék a nyarat.


vissza | Megnézték: 916

gyorszol facebook logo
Június 2021
H K Sz Cs P Sz V
 
2


5
6

12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
       
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató