Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Zöld és hatékony a győri távhő2020.04.16.

Megújuló energia segíti a lakások, intézmények fűtését 

Az elmúlt évek technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a kapcsolt hő- és villamosenergia- termelés mellett egyre növekvő arányban használ fel megújuló energiát a győri távhőrendszer. A folyamat a gázmotorok villamosenergia-termeléséből származó úgynevezett „hulladékhő” hasznosításával kezdődött, és kiteljesedett a geotermikus hőenergiának a távhőrendszerbe történő betáplálásával. E fejlesztéseknek köszönhetően a győri távhőrendszer a 2012/27/EU irányelv, valamint az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerint már elérte – a stratégiai célként kitűzött – „hatékony távfűtés” minősítést.

A hivatkozott jogszabályok szerint ugyanis a hatékony távfűtés olyan távfűtési rendszer, amely legalább 50 százalékban megújuló energia, 50 százalékban hulladékhő, 75 százalékban kapcsolt energiatermelésből származó hő vagy 50 százalékban ilyen energiák és hők kombinációjának felhasználásával működik.

A gazdasági előnyökön kívül környezetvédelmi célokat is szolgál a 2002-2003-ban, az akkori Győrhő Kft. saját beruházásában megvalósított, és azóta is kiválóan működő gázmotoros kiserőmű. A gázmotorok ugyanabból a primer energiából egyrészt villamos energiát termelnek, másrészt a keletkező hő hasznosításával hozzájárulnak a távhőigények kielégítéséhez. A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés azért hatékony, mert az így megtermelt villamos energia és hőenergia előállításához kevesebb tüzelőanyag, jelen esetben földgáz szükséges, mintha ezeket külön-külön kondenzációs erőműben, illetve forróvíz-kazánokban termelnék meg. A lényegesen kevesebb tüzelőanyag elégetés miatt kevesebb a föld légkörét szennyező széndioxid kibocsátás is. 2019-ben a villamosenergia-termeléssel kapcsoltan 112818 GJ hőt tápláltak a győri távhőrendszerbe, ami a fogyasztók felé kiadott hő 9,4 százaléka.

A geotermikus hőenergia hasznosítása a győri távhőrendszerben 2015 novemberében indult meg. Bőnyben 2014-2015-ben kettő, majd 2018-ban még egy termelő kutat fúrtak. A 2430-2500 méter mélységű kutakból feljövő 100-102 °C hőmérsékletű termálvíz az 52 MW teljesítményű bőnyi hőközpontban adja át a hőt a szekunder víznek, amit az Audi Hungária Zrt. és a GYŐR-SZOL Zrt. hőközpontjáig keringtetnek mintegy 13 kilométer nyomvonalhosszú vezetéken. A szekunder víz a GYŐR-SZOL Távhőszolgáltatási Igazgatóságának Rozgonyi utcai telephelyén létesített 30 MW hőteljesítményű hőközpontban melegíti fel a győri távhőrendszer hőközpontjaiból visszatérő vizet. A téli hónapokban az így előmelegített vizet aztán még a forróvíz-kazánok továbbmelegítik a távhőigények kielégítéséhez szükséges hőmérsékletre. A nyári hónapokban a forróvíz-kazánok nem üzemelnek, a gázmotoros kiserőmű és a geotermikus hő teljesen kielégíti a fogyasztói igényeket.

A megújuló energia részaránya a győri távhőszolgáltatásban évről évre nőtt. 2019-ben már 563723 GJ geotermikus hő hasznosult a győri távhőrendszerben, ami a fogyasztók felé kiadott hőmennyiség 47,1 százaléka. Ezáltal 17,6 millió köbméterrel kevesebb földgázt kellett eltüzelni, és így 35 ezer tonnával kevesebb széndioxid jutott a környezetünkbe, hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímavédelemhez.

Így 2019-ben a megújuló energiából és a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésből származó hő már az összes forróvizes hőbetáplálás 56,5-%-a, azaz a fogyasztói távhőigények több, mint a felét már így előállított hővel szolgálják ki.

A „Nemzeti Energia stratégia 2030” részeként a Zöld Távhő Program célja, hogy hosszabb távon a hazai távhőszolgáltatás egésze, középtávon legalább azon települések távhőrendszerei, ahol a települési szinten hálózatra adott távhő mennyisége eléri a 100.000 GJ-t, a vonatkozó uniós irányelv szerinti „hatékony távfűtés/távhűtés” kategóriájába essen, és így hatékonyan csökkentse az épületekhez köthető energiafogyasztást és üvegházgáz-kibocsátást. Elmondható hogy a győri távhő már teljesítette a stratégiában kitűzött célt. A hatékony és zöld győri távhő fontos szerepet játszik városunk „zöldítésében”.


Írásunk a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége által április 17-ére meghirdetett, a Távhőszolgáltatás Napja rendezvény apropóján készült. Tekintettel az egészségügyi veszélyhelyzetre, az ilyenkor szokásos nyilvános programok idén elmaradnak.


A megújuló energia növekedése a győri távhőrendszerben 2014-2019. című grafikon pdf formátumban ide kattintva megtekinthető.

A fogyasztók felé kiadott hőmennyiség megoszlása hőforrások szerint 2019. című grafikon pdf formátumban ide kattintva megtekinthető.
vissza | Megnézték: 197

gyorszol facebook logo
Június 2020
H K Sz Cs P Sz V
1


4

6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
       
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató