Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Különleges védőburkolat a szökőkutakon2019.12.04.

A téli hónapokban a GYŐR-SZOL Zrt. aktuális feladata a köztéri szökőkutak, csobogók téliesítése. Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester kezdeményezése nyomán 2018 óta egyes szökőkutakra olyan takaróponyvák kerülnek, melyeken a téli üzemszünet ideje alatt is látható, mely alkotást takarják. Így a korábbi egyszínű, nem túl esztétikus burkolatokat egyedi és látványos takarás váltotta fel a felújított szökőkutaknál.

Ebben az esztendőben ilyen speciális burkolatot kapott a Bisinger sétányon a Faun és Nimfák alkotás, a Radó-szigeten a Vénusz-szobor és legutóbb a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtti díszkút.
Valamennyi alkotáson egy merevítő vázszerkezet tartja az anyagot, amely biztosítja, hogy az arra installált kép gyűrődésmentesen látható legyen, és ne tudjon az alá befolyni a víz. A burkolat úgy véd a hideg idő viszontagságaitól, hogy egyúttal látható marad a műtárgy képe az arra járók számára.

A díszkút

A Petz Aladár Megyei Oktatókórház Vasvári Pál utca felőli oldalán, közterületi zöldterületen áll a Győrben letelepedő Som János (1939-1990) keramikus alkotása, az 1985-ben elkészült díszkút.  A vizes alkotás a művészre jellemzően stilizált növényi formát, virágok csoportját idézi. Elemeit tekintve tölcsér, toldó és fej elemekből állnak össze az egyes virágok, vízköpők. A díszkút összességében kilenc virágból és vízköpőből áll. A kiömlő nyílásokból buggyant fel a vízsugár és csorgott, zubogott végig az alatta lévő tölcsérelemeken, megjelentetve ezzel a városi környezetben egyik természeti kincsünket, a vizet. A díszkút a virágok és a növények vízre utaltságára is felhívja a figyelmet. Az alkotás mázas samottból készült. Legnagyobb magassága 155 cm.

Előzmények

Az úgynevezett szódás szökőkút volt az első a városban, amely 2018-ban olyan védőborítást kapott a téli időszakra, melyen megjelenítik magát a ponyva alatt lévő alkotást. Hasonló fedéssel látták el a megyei kormányhivatal előtti téren lévő zenélő szökőkutat, valamint a Rába Hotel előtt található Ölelkező formák című csobogót és a Baross út és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán található Kőcsiga ivókutat is.  

Győr önkormányzata átfogó fejlesztési tervet készített a városi vizes alkotások megújítására. A korábbi évek során megkezdett programnak köszönhetően vált újra működőképessé a sok éven át elhanyagolt állapotban lévő és működésképtelen adyvárosi Kuopio park szökőkútja, majd a Radó-szigeti Vénusz alkotás, megújult a Megyeháza tér szökőkútja, a Rába Hotel előtti Ölelkező formák csobogó, a Bisinger sétányon lévő Faun és nimfák alkotás és a Hérdervári úton, az Árvízi emlékműnél lévő műtárgy is. Emellett a Rába és Duna találkozásához egy multimédiás szökőkút került, amely azóta Győr egyik új látványossága. 2018-ban fejeződött be a belvárosban a Dr. Kovács Pál utca Király utca felőli végén található, Garami László szobrászművész által készített Tejfölös kofát ábrázoló csobogó rendbetétele.

Dr. Dézsi Csaba András kérésére a képviselői körzetben már tavaly megújult a Bartók Béla úton, a Bartók Béla emlékműnél a szökőkút. A szakemberek letisztították a szobrot, a medenceteret az itt jellegzetes kék-fehér csempével újraburkolták. A vízkép öt kis vízsugárral kottavonalakat formáz majd, ami a Borsos Miklós által készített madár szobron is megjelenik motívumként.

Hozzátette, hogy a képviselői körzetében a Bem téren található 1965-ös munkájú Munkácsy-díjas szobrász, Kiss Sándor alkotta „Fiú tállal” köztéri alkotás és csobogó jövő év tavaszára elkészül, s a kis tér környezete, a zöldterület, padok is megújulnak. A szökőkút régóta nem üzemel, gazdaságtalan működésű volt, hiszen nem volt benne vízforgató így nagy mennyiségű vizet pazarolt el, ami a mai környezettudatos korban nem elfogadható, így vízforgató kerül bele, s a szivárgó medencetest felújítása is szükségessé vált a szobor megtisztítása mellett. A téren automata öntözőrendszer is létesül a füvesített részen.

2019-ben készült el a Radó-szigeti Hősi emlékműnél valamint a Petz Aladár Megyei Oktatókórház előtt található díszkút felújítása. Új, impozáns műalkotás került a teljesen felújított Bécsi kapu térre is.


vissza | Megnézték: 821

gyorszol facebook logo
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Sz V
      1
2

8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató