Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Művészetek a körforgalomban2019.09.20.

Újabb győri körforgalom újult meg, ezúttal a Szent Imre út és a Magyar utca csomópontjába, a Szent Imre templom elé került látványos műtárgy.

A városrész egyik legforgalmasabb körforgalmának közepét a győri művészeti élet ikonikus intézményeire, a Győri Nemzeti Színházra, a Győri Balettre, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumra, a Győri Filharmonikus Zenekarra és a Vaskakas Bábszínház - Vaskakas Művészeti központra utaló térinstalláció díszíti. A közismert szimbólumok egy henger alakú, horganyzott, üzemben hajlított zártszelvényekből készült vázon kaptak helyet, melyet úgy alakítottak ki, a közlekedés szempontjából a megkövetelt átláthatóság biztosított legyen. A tartószerkezet felületére alumíniumlemez borítás került a különböző művészeti ágakra emlékeztető ábrákkal díszítve. Az installáció az alaptesttel együtt 5,5 méter magas, a betonalapra csavarokkal rögzítették.

A körforgalom szélétől mintegy 2,2 méter szélességben kavicságyat alakítottak ki, a közepében pedig műfű borítás található. Ennek köszönhetően az installáció és környezete fenntartása egyszerűen megoldható és költséghatékony.

Előzmények

Győrben körforgalmak megszépítésének programja 2015-ben indult. A kezdeményező, Radnóti Ákos alpolgármester az induláskor elmondta: Fontosnak tartom, hogy az utóbbi években szép számban megépített körforgalmak ne csak a közlekedők biztonságát szolgálják, de egyúttal legyenek a város rendezett, üde színfoltjai is – mondta el a program indításakor az alpolgármester. – Ezért a közszolgáltatóval átfogó díszítési tervet készítettünk, hogy ennek az elvárásnak megfelelően megújítsuk a korábban telepített növényzetet, ezt folyamatosan végezzük. A cél az, hogy dekoratív, színes területek alakuljanak ki, ugyanakkor annak fenntartása minél költséghatékonyabban, kevés kézi erő igénybevételével valósuljon meg. Ahol a technikai feltételek engedik, ott öntözőrendszert is telepítenek a körforgalomba.

A több ütemben zajló munka első lépéseként megszépült a Jedlik híd lábánál található körforgalom, majd 2015-ben és 2016-ban az adyvárosi Földes Gábor út – Tihanyi Árpád út kereszteződésében található, a nádorvárosi temető előtti, a bácsai első (Penny Market) és a harmadik ”szent koronás” csomópont is megújult. 2017-ben először a Radnóti utca - Bercsényi liget - Olimpiai út csomópontban található körforgalmat vették kezelésbe a szakemberek, majd a Radnóti utcai „középső” került sorra a Szarvas utcánál, amelybe Győr ismert épületeinek makettjei kerültek, így a Radnóti utcai mindhárom körforgalom megszépült. Ugyanakkor csinosították az Ipar út - Szigethy Attila út - Fehérvári út körforgalmát, a Batthyány tér sarkánál lévőt és a Graboplast előttit is a Fehérvári út - Mészáros Lőrinc utca találkozásánál. A körforgalmak felújításán túl a GYŐR-SZOL Zrt. a Szent István út közepén található egynyári ágyás egy részét 2017-ben átalakította évelőágyássá, mely nagyon közkedveltté vált egyedi megjelenésével. Itt formára nyírt lombkoronájú cserjéket és fákat ültettek, színes levelű évelő növényekkel vegyítve. A munka folytatásaként 2018-ban a forgalomelválasztó sziget Baross híd felőli végén is megtörtént a növényvilág átalakítása. Ugyancsak 2018-ban szépült meg a Kuopio park mellett, a Kodály Zoltán és a Földes Gábor út kereszteződésében lévő csomópont, ide rozsdamentes acélból készült, kört formázó növényfuttatót építettek. 2018-ban készült el az Új Bácsai út körforgalmában az EYOF-kockaként ismertté vált alkotás, amely a 2017-ben Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak állít emléket. 2018-ban került sor a Kálóczy tér és a Hédervári út csomópontjában lévő körforgalom zöldszigetének fejlesztésére is. A beruházás keretében a kertész szakemberek fákat, a sövény kialakítására 260 db babérmeggy cserjét, a díszítőérték folyamatos fenntartása érdekében 100 évelő kék sudárzsályát és 100 ugyancsak évelő pompás kúpvirágot ültettek el a forgalomterelő szigetben. Ugyanide talajtakarási funkcióval 80 négyzetméter gyepszőnyeg került. A fenntartás egyszerűbb és költséghatékony megoldása érdekében öntözőrendszert is telepítettek. 2019. májusában egyedülálló, egy kézilabdát formáló műtárgy készült az Ipar út – Szigethy Attila út – Fehérvári út találkozásánál lévő körforgalomban. A labda magassága 5,5 méter, szélesség 8 méter, az alkotás körüli területet füvesítették, illetve alacsonycserjékkel ültették be, a növények gondozását automata öntözőrendszer
 segíti.

A fentiek mellett a GYŐR-SZOL Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési Igazgatósága nagy hangsúlyt fektet a már megszépült körforgalmak és ágyások fenntartására is. A kipusztult vagy éppen ellopott növények helyett újakat telepítenek, az ágyásokat folyamatosan kapálják és gyom mentesítik.


vissza | Megnézték: 714

gyorszol facebook logo
Június 2020
H K Sz Cs P Sz V
1

3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
       
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató