Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Bővítik az öntözőrendszert a Barátság Parkban2019.07.18.

A Barátság Sportpark Győr és Adyváros egyik legnépszerűbb közösségi tere. Játék és sporteszközök, foci és kosárlabda-pályák, komplett, ingyenesen használható fittnesspark áll a látogatók rendelkezésére. Radnóti Ákos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője fontosnak tartja, hogy a környezet is megfelelő színvonalú legyen a látogatók számára, ezért kezdeményezte, hogy a zöldterület fenntartását automata öntözőrendszer segítse. A rendszer kiépítésének első üteme az elmúlt évben megtörtént, most a második ütem kivitelezésén dolgoznak a szakemberek.

Az alpolgármester az újabb fejlesztésről elmondta: az elmúlt évben a park Szigethy Attila út és Ifjúság körút által határolt részén építették ki az automata öntözőrendszert. Most a sportpályáktól a Kodály Zoltán utca felé eső területen kap korszerű vízellátást a gyepfelület és a növényzet. Ezzel gazdaságosabbá és nem utolsó sorban hatékonyabbá válik a park fenntartása, hiszen a nyári kánikulában az kézi öntözés nem is elegendő a zöldterület jó állapotának megőrzéséhez. Az új rendszer várhatóan július második felétől lesz üzemképes. Terveink szerint a későbbiekben megtörténik az öntözőrendszer bővítésének harmadik üteme, ezzel a Barátság Sportpark zöldfelületének teljes lefedettségét biztosítani fogjuk.  
  
Előzmények

A Barátság Parkot nagyon sokan használják, gyerekek és felnőttek egyaránt nagy számban találnak szórakozási, sportolás, mozgási lehetőséget. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a lehetőségek tovább bővültek, így még vonzóbbá vált a park kínálata. A 2009-ben átadott parkban és környezetében az elmúlt években folyamatosak voltak a megújítások. Átadtak a parkon belül 10 új parkolóhelyet, illetve a sportolóknak 45 parkolóhelyet nyitottak a szemben lévő Grabo sátornál. Ingyenesen használható fitnesspark létesült, az eszközök fölé árnyékot biztosító napvitorla került, ahogyan a játszótér homokozója fölé is, így a nyári melegben már árnyékban vagy eső esetén is használhatóak. Az ingyenes fitnesspark átadása után rövid időn belül megvilágítást is kapott, így sötétedés után sem kell lemondaniuk a testedzésről a sportolni vágyóknak.

A sportpark III. pályáján 2017-ben teljes műfűcsere történt, és kicserélték a lábtenisz pálya borítását is. Az I-es pályán 2014-ben volt műfűcsere, a centerpályán 2015-ben történt meg. Ugyancsak 2017-ben elkészült Adyvárosban a hatpalánkos kosár- és streetballpálya, melyen tavaly korszerűsítési munkákat végeztek. Megtörtént az adyvárosi tó melletti aszfaltos sportpálya felújítása is, mely rekortán borítást és új kerítést kapott, valamint a reflektoroknak köszönhetően mindkét pálya este is használható.

2018-ban mozgáskorlátozottak számára is készült játszótér a Barátság Parkban. A ritkaságszámba menő fejlesztés eredményeképpen olyan eszközök kerültek a nagy népszerűségnek örvendő park területére, melyek mozgásukban korlátozott, akár kerekesszékben közlekedő emberek számára is könnyen megközelíthetőek és használhatóak. Hat eszközt telepítettek a területre, speciális, kerekesszékből is használható, „magasított” homokozó, univerzális hinta, akadálymentesített hinta, körforgó, mérleghinta és fészekhinta várja a gyerekeket. A játszótér burkolata, annak teljes - mintegy 200 négyzetméteres - felülete kerekesszékkel is jól bejárható, biztonságos, színes öntött gumi granulátumból készült. A homokozó fölé napvitorla került, így a nyári melegben is árnyék van a kicsik és az őket kísérő szülők felett.

Mindemellett 2018-ban bővült a már meglévő játszótér is. Területe 60 négyzetméterrel lett nagyobb, a rekortán borításra ovivárat illetve egy mérleghintát telepítettek és napvitorla is kikerült. Új játékelemekkel is gazdagodott tavaly a Barátság Sportpark. Az úgynevezett teqball asztalt rekortán felületre helyezték, a játékosokat szabálytábla segíti az eligazodásban. A teqball egy új futballalapú sport, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére. Ezeket e képességeiket egy speciálisan meghajlított, hálóval kettéválasztott pingpongasztalra emlékeztető eszközön tudják fejleszteni. Győrben ez az első ilyen kültéri, mindenki által ingyenesen használható sporteszköz, mely az utóbbi időkben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, magyar fejlesztésű találmány, és az egyik nagykövete Ronaldinho, a világ egyik valaha volt legjobb futballistája.

Az önkormányzat nem feledkezett meg a hagyományos asztalitenisz rajongóiról és művelőiről sem: a már meglévő három asztal alá és köré az elhasználódott gumilapok helyett teljesen új rekortán burkolat került, sőt újabb három pingpongasztal áll a sportolók rendelkezésére. Így összesen már hat pingpongasztalon pattoghat a labda a Barátság parkban.

Jó hír a fitness eszközök használóinak, hogy tovább bővült a napvitorla rendszer, újabb három árnyékoló került a létesítmény fölé, így összesen 170 négyzetméter vászon óvja a naptól az testedzőket. Az eszközöket nagy melegben is tömegesen használják, a nyári hőség ellen ilyen módon lehet védekezni, és így még többen tudják az ingyenes fitnessparkot igénybe venni.


vissza | Megnézték: 1212

gyorszol facebook logo
Augusztus 2020
H K Sz Cs P Sz V
      1
2

8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató