Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Több mint százezer egynyári virág Győr közterein2019.05.17.

Több mint 92 ezer egynyári palántát ültetnek el a GYŐR-SZOL Zrt. kertészei a városban kialakított mintegy 60 virágágyásba a szokásos éves virágosítási akció keretében. A fentieken túl 40 virágoszlop, 8 virágpiramis és több száz ültetőkonténer, virágláda díszíti a közterületeket. Ezekbe az ültetőközegekbe – az említett 92 ezer virágon felül – összesen 17.000 növény került, így összesen közel 110.000 darab egynyári virág díszíti a várost kora őszig.

A kiültetett virágok nagy mennyiségének a megtartása mellett fejlesztések is történtek. Többek között a Városház téren és a Honvéd ligetben kő szegélyt építettek a virágágyak köré, így az ágyások jobban elkülönülnek a füves területektől, a virágok díszítő értéke fokozódik. A növények fenntartását teszi gazdaságosabbá például a Szent István út forgalom elválasztó zöld sávjába és az állatkertnél lévő körforgalomba telepített automata öntözőrendszer. A felújított Bécsi kapu tér növénydekorációjában is megújul.

Az előkészítő munkák részeként a szakemberek a virágágyak földjét fellazították, majd fertőtlenítették és tápanyagot juttattak a talajba.

A virágültetés hétfőn kezdődött és tervezetten két hétig tart. A munkát nehezíti az időjárás, kedden az egész napos eső és a hideg miatt fel kellett függeszteni az egynyári virágok kiültetését. A tevékenységet szerdán folytatták a dolgozók.

A telepítésnél - a már kialakult gyakorlatnak megfelelően - figyelembe veszik a növények tulajdonságait, előnyben részesülnek a magyar nemesítésű fajták, melyek jobban alkalmazkodnak a hazai időjárási körülményekhez. A GYŐR-SZOL Zrt. szakemberei igyekeztek tágtűrésű, megbízható egynyári fajtákat összeválogatni, melyek már az elmúlt években bizonyították az időjárási viszonyokkal szembeni ellenállóságukat. A korábbi évekhez hasonlóan nagy számban ültetnek a klasszikus begónia, kánna, zsálya, illetve a magyar nemesítésű kakastaréj, kúpvirág és büdöske fajtákat. Magas darabszámban alkalmazzák a levelükkel díszítő édes burgonyák több fajtáját, valamint egy, a már bevált vörös levelű tollborzfű fajtát is. A tavaly kipróbált és bevált fajták – pl.: angelonia, a sárga virágú cseppecskevirág és a kleopátra tűje – idén már nagyobb mennyiségben jelennek meg virágágyakban.

A már március végén beültetett, így mostanra teljes pompájukban díszlő, hordozható ládákat oda helyezik ki, ahol a beépítettség és a burkolatok miatt nem lehet állandó növényzetet telepíteni. A GYŐR-SZOL Zrt. saját fejlesztései a virágoszlopok, amelyekből 40 darabot láthatunk a belvárosban. A virágoszlopokba mások mellett begóniát, futómuskátlit, futó petúniát és díszburgonyát ültettek. Az említett fajták az előző években mind jól beváltak és jól tűrik a városi élet sajátosságait. A virágpiramisokból összesen 8 darabot szállítanak ki a belvárosba, az egyes városrészek központjaiba, illetve forgalmas főútvonalak mellé.

A nem télálló növények, azaz a leanderek, a babérok, a pálmák és borókák - összesen 46 darab - nagy virágládákban lesznek láthatóak többek között a Széchenyi téren, a Káptalan dombon, a Szent István út melletti járdákon és a Megyeháza téren. A belvárost díszíti 25 darab ugyancsak nagyméretű dézsás növény, a dézsákban jázmin, papírvirág és leander díszlik.  A szolgáltató nagy figyelmet fordít a sétálóutcák megszépítésére, növényesítésére, ezért a Baross utcába kerül 68 darab kő virágtartó láda, nagy begóniával beültetve.

A növények jól előkészített, megfelelően kezelt, trágyázott földbe kerültek. Az ültetést követően nagy figyelmet kell fordítani a virágok gondozására. A GYŐR-SZOL munkatársai szükség szerint locsolják a virágágyásokat. A vízen kívül tápanyagokra is szükségük van a növényeknek, a speciális oldatot hetente kapják a virágok. Emellett rendszeres kapálással és kézi gyomlálással védik a gaztól a virágokat.


vissza | Megnézték: 321

gyorszol facebook logo
Szeptember 2019
H K Sz Cs P Sz V
       1
2
7
8
9
10

12

14
15
16
17
18
19

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató