Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Fatelepítési program: rátettek még egy lapáttal!2018.11.16.

Rekord mennyiségű facsemete és cserje került 2017-ben Győr közterületeire, ám ebben az évben még erre is sikerül „rátenni egy lapáttal”: a város önkormányzatának kezdeményezésére a GYŐR-SZOL Zrt. idén 1125 fát, 308 cserjét és 365 évelő növényt ültet el a Győrben, két helyszínen pedig a korábban meghirdetett programnak megfelelően újabb kiserdőt alakítanak ki. Az elmúlt év hagyományának megfelelően Borkai Zsolt polgármester a város alpolgármesterei valamint az önkormányzat egyéni választókerületi képviselői társaságában ültetett el facsemetéket Marcalvárosban, ezzel is demonstrálva és megerősítve a városvezetésnek a fásítási program melletti elkötelezettségét.

Borkai Zsolt polgármester elmondta, hogy az idei faültetési kampány szimbolikus indítására a Bakonyi (volt 821-es) úttal párhuzamosan, a Mónus Illés utca és Lajta utca közötti területen került sor. Itt összesen 76 facsemete kapott helyet, 36 perzsafából (Parrotia persica 'Tűzmadár') álló új fasort telepítettek, míg a többi növénnyel a már meglévő két fasor hiányait pótolták. Az úttesthez közelebb eső, külső fasor 58 hársfája további 10 oszlopos kislevelű hárssal, a belső kőris fasor 47 egyede pedig 28 magas kőrissel egészült ki. A területen található játszótér mellé is ültettek két hárscsemetét.

A fenti, marcalvárosihoz hasonló kiserdő alakul majd ki ebben a szezonban a Szauter út és Jereváni út csomópontjában összesen 32 fa – 12 oszlopos kislevelű hárs és 20 keskenylevelű kőris – telepítésével. A kiserdő-telepítéseken túl fennmaradó 1017 ültetésre váró fából 469 a határozati fakivágások pótlásait szolgálja, 548 pedig lakossági és képviselői kéréseket figyelembe véve kerül a közterületekre.

A fatelepítés az elmúlt évekhez hasonlóan valamennyi városrészt érinti. Ménfőcsanak 69, Marcalváros I. 55 (a Bakonyi úti 76 darabon felül), Gyirmót 45, Marcalváros II. 53, Kismegyer 25, Nádorváros 130, a Belváros 69, Bácsa-Sárás 133, Révfalu 36, Szabadhegy 115, Adyváros 61 (a Szauter úti 32 darabon felül), Győrszentiván 86, Sziget-Újváros-Pinnyéd 69, Gyárváros-Likócs 56 facsemetével lesz gazdagabb. Ezt egészíti ki a 308 cserje és 365 évelő növény ültetése. Ezen kívül jó néhány egyed kerül a közparkokba, terekre, illetve a GYŐR-SZOL Zrt. kezelésében lévő temetőkbe.

Az ültetésre kiválasztott növényfajok között idén is főként a keskeny, szűk utcákban és a légvezetékekkel határolt területeken is ültethető fajok domináltak, például a gömbkőris, gömbakác, gömbmeggy, oszlopos juhar, oszlopos gyertyán, oszlopos csörgőfa. Emellett persze a nagyobb terek és parkok zöldterületeire olyan terebélyesebb lombkoronájú parkfák is kerülnek, mint a magas és virágos kőris, az ostorfa, a júdásfa, a gesztenye és a különböző juhar fajok.

A frissen ültetett fák karójára idén is egy szalag kerül a „A jövőért ültetjük!” felirattal, így az egész városban jól nyomon követhető lesz, hol találhatóak a frissen ültetett fák. – mondta el Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester. Hozzátette azt is, hogy idén a lakosságnak egy új akció keretében közel 5000 db palántát és virágot osztottak ki a saját környezetük szépítésére, s csütörtökön adták át a ”Virágos városunk Győr” környezetszépítő pályázat díjait is, amelyre nagyon sokan jelentkeztek, és ezáltal is szépítették a várost. A város zöldterületei pedig tovább fejlődtek, hiszen automata öntözőrendszer került – a már jó néhány meglévő mellett – a Duna rakpartra a Jedlik-híd és a Kossuth-híd közé, továbbá a Barátság Parkba és a Szent István úti sávelválasztóba. Folytatódott a körforgalmak megújítása és virágosítása például a Kálóczy téren az egyetemnél vagy a bácsai, úgynevezett EYOF-kockás körforgalomban, s hamarosan a Kuopio park melletti csomópont is megszépül. A körforgalmak virágosításának programját jövőre is folytatni szeretnék.

A szolgáltató továbbra is nagy hangsúlyt helyez a növények jelentette balesetveszély elhárítására. Folyamatosan figyelik az egyedek állapotát, a száraz, sérült lombkoronát karban tartják, ahol szükséges, a beteg, veszélyt jelentő fákat kivágják. A beteg növények azonosítása minden esetben külsős szakértők bevonásával történik.  Senkit sem kell emlékeztetni arra, korábban sajnos tragédiák is történtek a városban, amikor elöregedett fák dőltek békés járókelőkre, és autókban tettek kárt a többszöri viharok által kidőlt fák.  Egyetlen emberélet rovására sem mehet, hogy ahol szükséges, a balesetveszélyes és elöregedett fákat ki kell vágni! Ahol szükséges fakivágás történik akár közterületen, akár felújításra szoruló járdák mentén, minden esetben megtörténik az állomány pótlása.

Előzmények


Borkai Zsolt polgármester 2014-ben a Bercsényi ligetben jelentette be a faültetési-fapótlási program elindítását, azóta a kezdeményezésnek köszönhetően a kötelező fapótlásokkal együtt több ezer fát ültettek el Győrben a GYŐR-SZOL Zrt. Városüzemeltetési és Kivitelezési igazgatóságának munkatársai. A város vezetői szimbolikusan minden évben elindítják egy faültetéssel az éves feladatokat.

2017-ben az akció két kiemelt helyszíne a bácsai, úgynevezett „koronás” körforgalom melletti terület, illetve az Aranypart II. volt. Előbbi helyre 50, a holtág mellé pedig 100 csemete került. Lényegében új, „kiserdők” jöttek létre, reagálva a lakossági igényre, amely a nagyobb szabású, egy helyen történő telepítésre vonatkozik. Így a város több területén növekedett a zöldterület, a város tüdejét adó fakapacitás nagysága.

2017-ben közel 800 facsemete és több mint 1000 cserje került a közterületekre, valamennyi városrészben gazdagodott a faállomány. Nádorváros-Jancsifalu 80, Bácsa-Sárás 42, a belváros 35, Győrszentiván 70, Ménfőcsanak 91, Marcalváros I. és Marcalváros II. 36, Adyváros 55, Révfalu 18, Szabadhegy-Kismegyer 90, Újváros-Sziget-Pinnyéd 53, Gyárváros-Likócs 48, Gyirmót 10 csemetével lett gazdagabb, s ezen kívül jó néhány egyed kerül a közparkokba, terekre, illetve a GYŐR-SZOL Zrt. kezelésében lévő temetőkbe.

Tavaly egy különleges faátültetési akcióra is sor került Győrben, a Malom-ligetben illetve a Matáv-játszótéren. Különleges, eddig nem alkalmazott eljárással mentettek meg több lombos fát. Négy lombos fa így maradhatott a Malom-ligetben, de olyan helyen növekedhetnek tovább, ahol nem zavarták a rekonstrukciós munkákat illetve a közlekedést. Ugyanezzel az eljárással ugyancsak négy fát ültettek át az Ady-parkban, a Matáv-játszótérként ismert területen. Erre azért volt szükség, mert a vásárcsarnok felújítása ideje alatt ideiglenes piacot alakítottak ki a játszótér helyén.

Az átültetésnek ez a fajta módszere Európa-szerte egyedülálló, a német Opitz nevű cég saját fejlesztésű eszközeivel végezte a munkálatokat. A fák gyökérzetét egy körülbelül három méter átmérőjű, nagyjából 1,5 - 1,6 méter mélységbe lenyúló hidraulikus meghajtású gép emelte ki, mintegy „átölelve” a növények alsó részét, s helyezte egy előre kialakított ültetőgödörbe. A gyökérsebeket speciális gyökérnövekedés-serkentő anyaggal kezelték és a fák új helyén speciális rehabilitációs zónát alakítottak ki, ahol megfelelő tápanyagokkal segítik a növény erősödését.

A GYŐR-SZOL Zrt. 2010-ben a fapótlási kötelezettségén felül plusz 116 fát ültetett Győr területén, 2011-ben a kivágott 242 egyed helyett 300 fát ültetett el, 2013-ban több mint 500 fa telepítéséről gondoskodott, és az önkormányzat által elfogadott erre vonatkozó koncepció szerint hasonló többletültetések történtek 2014-ben is. 2015-ben a fapótlási kötelezettség keretében 244 darab fa került a közterületekre ezen felül lakossági kérésre, illetve önkormányzati képviselői kezdeményezésre 565 darabot, a hullámtéri pótlás második ütemében pedig 168 darab fát ültetett el a szolgáltató a város területén. Mindezt több mint 200 cserje telepítése egészítette ki. 2016-ban összesen 1106 növényt, 1044 fát és 62 cserjét ültettek el a szakemberek.vissza | Megnézték: 490

gyorszol facebook logo
Május 2019
H K Sz Cs P Sz V
   1
2
3
4
5
6


9
10
11
12

14
15
16

18
19
20
21

23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
       
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató