Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez






Tartalom töltése....

Különleges védőburkolat a szökőkutakon2018.11.06.

A téli hónapokhoz közeledve a GYŐR-SZOL Zrt. aktuális feladata a köztéri szökőkutak, csobogók téliesítése. Az idei munka újdonsága, hogy egyes szökőkutakra olyan takaróponyvák kerülnek, melyeken a téli üzemszünet ide alatt is látható, mely alkotást takarják. A belvárosban lévő, szódásüveget formázó Jedlik-csobogónál sajtótájékoztató keretében mutatta be a program első elemét Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester. 
 
Az úgynevezett szódás szökőkút az első a városban, amely olyan speciális védőborítást kap a téli időszakra, melyen megjelenítik magát az alkotást, amely a ponyva alatt pihen. Egy merevítő vázszerkezet tartja az anyagot, amely biztosítja, hogy az arra installált kép gyűrődésmentesen látható legyen, és ne tudjon alá befolyni a víz. A burkolat nem csak magát a szódásüveget, a medencét is takarja. Ezzel úgy védi az alkotást a hideg idő viszontagságaitól, hogy egyúttal látható marad a szökőkút képe az arra járók számára. Ebben az évben hasonló fedéssel tervezik ellátni a megyei kormányhivatal előtti téren lévő zenélő szökőkutat, valamint a Rába Hotel előtt található csobogót is. A következő esztendőkben várhatóan még több ilyen védőburkolat kerül a város vizes alkotásaira.  

Radnóti Ákos alpolgármester emlékeztetett: Győr önkormányzata átfogó fejlesztési tervet készített a városi vizes alkotások megújítására. A korábbi évek során megkezdett programnak köszönhetően vált újra működőképessé a sok éven át elhanyagolt állapotban lévő és működésképtelen adyvárosi Kuopio park szökőkútja, majd a Radó-szigeti Vénusz alkotás, illetve megújult a Megyeháza tér szökőkútja - és panoráma híd is épült mellé -, a Rába Hotel előtti Ölelkező formák csobogó, s a Bisinger sétányon lévő Faun és nimfák alkotás is. Emellett egy éve a Rába és Duna találkozásához egy multimédiás szökőkút is kikerült, amely azóta Győr egyik új látványossága.

Ebben az évben a belvárosban a Dr. Kovács Pál utca Király utca felőli végén található, Garami László szobrászművész által készített Tejfölös kofát ábrázoló csobogó rendbetétele befejeződött. A munkák során letisztították és helyreállították a szobor részét képező csobogót, melynek újraélesztéshez szükség volt a hozzá tartozó csatornarendszer és az egész vízgépészet felújítására. Ennek működését szabályozható automatika irányítja. A csobogó vize ivásra nem alkalmas, a szobortól néhány lépésre ivókút található. A Bartók Béla úton a Bartók Béla emlékműnél a szakemberek letisztították a szobrot, a medenceteret az itt jellegzetes kék-fehér csempével újraburkolták. A vízkép öt kis vízsugárral kottavonalakat formáz majd, ami a Borsos Miklós által készített madár szobron is megjelenik motívumként.

A közterületi csobogókat és szökőkutakat érintő beruházások várhatóan 2019-ben is folytatódnak. Várhatóan az jövő év első felében készül el a Radó-szigeti Hősi emlékműnél valamint a Petz Aladár Megyei Oktatókórház előtt található díszkút felújítása.



vissza | Megnézték: 433

gyorszol facebook logo
Május 2019
H K Sz Cs P Sz V
   1
2
3
4
5
6


9
10
11
12

14
15
16

18
19
20
21

23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
       
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató