Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Győri szolgáltatói hőközpontok szétválasztása és felhasználói hőközpontok kialakítása 2009-2013

Uszt
Négy ütemben végzett energetikai megtakarítást eredményező és technológiai korszerűsítést jelentő beruházásokat 2009. és 2013. között a GYŐR-SZOL Zrt.

A beruházás tárgyát képező, több száz lakást ellátó nagy tömb-hőközpontok (szolgáltatói hőközpontok) és az  ellátott épületek közötti szekunder hálózat műszaki állapota szükségessé tette a hálózat felújítását. GYŐR-SZOL Zrt. úgy döntött, hogy nem a harminc évvel ezelőtti technológiát rekonstruálja, hanem az épületek hőfogadóit közvetlenül a primer rendszerre csatlakozó, csak az adott épületet ellátó felhasználói hőközpontokká alakítja át. A szolgáltatói hőközpontokat megszüntették, a hőközpont és az egyes épületek közötti szekunder fűtési és melegvíz távhővezetékeket korszerű, előreszigetelt, közvetlen földbe fektethető primer távhővezetékekkel váltották ki, a hőfogadók helyett pedig felhasználói hőközpontokat alakítottak ki, melynek szabályozása az adott épület igényéhez alkalmazkodik, biztosítva a távhőenergia hatékonyabb felhasználását. A beruházás részeként 8 szolgáltatói hőközpont szétválasztása és 33 felhasználói hőközpont kiépítése történt meg. A fejlesztésnek köszönhetően a hőveszteség, valamint a hőközpontok üzemeltetéséhez felhasznált villamos energia is csökkent. Így az átalakítások közvetlenül is hozzájárultak ahhoz, hogy a GYŐR-SZOL Zrt. a korábbinál kevesebb földgázvásárlással, valamint kevesebb villamosenergia felhasználással az elvárt színvonalon tudja biztosítani a távfűtést Győrben.

A projekt eredményeként a primer energiahordozó megtakarítással összefüggésben csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is.
A GYŐR-SZOL Zrt. a fejlesztések megvalósítására a Környezet és Energia Operatív Programból a KEOP-5.4.0 konstrukció keretében több mint 128 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, mely a beruházás költségeinek a felét fedezi. A fennmaradó részt a szolgáltató önerőből finanszírozta.


Galéria - EU hőközpontok

Info
gyorszol facebook logo
Augusztus 2021
H K Sz Cs P Sz V
       15
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató