Startlap | Kapcsolat | Kedvencekhez


Tartalom töltése....

Szökőkutak üzemeltetése

Évek óta zajlik a nagyszabású szökőkút fejlesztési program Győrben. A beruházásnak köszönhetően sorra újulnak meg a csobogók, a korábban leromlott állapotú, akár évtizedekig száraz szökőkút-medencékben újra látványos vízképeket láthatunk és újak is épültek. Így csoboghat a víz többek között a Dunakapu téren, a Széchenyi téren, a Megyeháza téren, a Bécsi kapu téren, a Rába hotel előtt, a Radó szigeten, a Bisinger sétányon, a Kuopio parkban, a Baross úton, a Hédervári úti Árvízi emlékműnél, a Bartók Béla úton a Bartók szobornál, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtt, Adyvárosban, az I. számú tóban, a Zrínyi utca sarkánál található Fiú tállal elnevezésű vizes alkotásban és a Rába és a Mosoni Duna összefolyásánál a vízben lévő multimédiás szökőkútban.

Ahhoz, hogy az említett vizes alkotások a nyári szezonban üzembiztosan működhessenek, el kell végezni rajtuk a szükséges takarítási és karbantartási feladatokat. A GYŐR-SZOL Zrt. koordinálásában naponta takarítják a csobogók medencéit, eltávolítják a lerakódásokat és kiszedik a környező növényekről lehulló virágokat, leveleket, kisebb ágakat és az emberek által a vízbe dobált holmikat. A tisztítás és a takarítás nem befolyásolja a szökőkút működtetését. Vannak azonban olyan karbantartások, amelyeket csak úgy tudnak elvégezni a szakemberek, ha rövid időre leállítják a vízforgató berendezéseket. Ilyen például a hetente, egyes csobogóknál a hetente több alkalommal elvégzendő szűrőtisztítás vagy vegyszerutántöltés. A szakemberek törekednek arra, hogy a szükséges karbantartást a lehető legrövidebb idő alatt elvégezzék. Gépekről lévén szó a legnagyobb odafigyelés mellett is adódhatnak műszaki meghibásodások. Az alkatrészbeszerzés miatt előfordulhat, hogy egy-egy napig nem működik az adott csobogó, összességében nézve azonban a GYŐR-SZOL Zrt. jó műszaki háttérrel rendelkezik a javításokhoz. A vizes alkotások működését befolyásolhatja a légmozgás is, többek között a Megyeháza téri és Multimédiás szökőkút esetében a szélérzékelő szükség szerint kisebbre állítja, vagy megszűnteti a vízképet. Ez tehát nem műszaki hiba, a légmozgás csökkenésével a vízkép újra a teljes megjelenésében látható. A Rába és a Mosoni Duna találkozásánál lévő multimédiás szökőkút például árvízveszély esetén nem üzemel. Az adyvárosi tóban lévő szökőkút kétóránként 30 perc, a Kuopio parki csobogó óránként 15 perces üzemszünet tart.

A szökőkutak népszerű közösségi helyeken találhatóak a városban. Rendezvények alkalmával a program szervezője kéri a vizes alkotások működtetésének szüneteltetését a GYŐR-SZOL Zrt-től. Ennek oka, hogy például a Dunakapu téren egy nagyszabású koncert alkalmával nem működhet a szökőkút. Ilyenkor a csobogó üzemeltetésének korlátozás nem csak az esemény napjára vonatkozik, hanem az előkészületek és az utómunkálatok idejére is érvényben van. Minden ilyen esetben a GYŐR-SZOL Zrt. a lehető leghamarabb elindítja, illetve teljes funkcióval működteti a vizes alkotásokat.

A szökőkutak és a csobogók vízképükkel, látványukkal hozzák közelebb a vizet az emberhez. A szolgáltató felhívja a figyelmet, hogy a szökőkutakban és a csobogókban az algásodás megelőzése érdekében vegyszerrel kezelt víz van, amelyben fürödni és inni tilos. Azon vizes alkotásoknál, ahol ivóvíz is rendelkezésre áll, ott ezt külön felirat jelzi. Kérik továbbá, hogy a szökőkutak és csobogók medencéibe lehetőség szerint senki ne dobjon bele semmit.Zenélő szökőkutak


A győri belváros látványosságai a zenélő szökőkutak, amelyek meghatározott időpontokban zene- és fényjátékkal kedveskednek az arra járóknak. A népszerű zeneművek dallamát követő vízsugarakkal kapcsolatos tudnivalók:

A városközponti szökőkút (Megyeháza tér) működési rendje:

A szökőkút naponta 8 és 22 óra között üzemel tervezetten (időjárástól függően) májustól szeptember végéig

A zene- és fényjáték kezdési időpontjai: 11:15,14:15, 16:15, 18:15, 20:15 óra.

Júniusban, júliusban és augusztusban a szökőkút 21:15-kor is zenél.

Egy program: ~ 15perc

Szél esetén a szökőkút csökkentett módban üzemel!


Az úszó szökőkút (Mosoni Duna és a Rába találkozásánál) működési rendje:

A szökőkút szezonálisan naponta 9 és 22 óra között üzemel tervezetten (időjárástól függően) májustól szeptember végéig.

A filmvetítés kezdési időpontjai: 21:15 és 21:45 óra

Augusztus közepétől 20:15 órakor is láthatóak rövidfilmek a vízfalon.

Szél esetén a szökőkút csökkentett módban üzemel!

Esetleges üzemkimaradások előfordulhatnak, az úszó szökőkút esetében árvíz/magas vízszint, illetve alacsony víz esetén elmaradhat a program.
gyorszol facebook logo
Augusztus 2021
H K Sz Cs P Sz V
       15
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
Gy?r Széchenyi István Egyetem Gy?r Nagytérségi Hulladékgazdálkodási ?nkormányzati Társulás Pannon-Víz Zrt. Innonet Gy?ri Kosárlabda Club Gy?ri Ipari Park
A www.gyorszol.hu internetes portál összes tartalma szerzői jogvédelem alá esik.
2004-2010 copyright GyorSzol zRT. |
admin | Adatvédelmi tájékoztató